Zasady postów Ekadasi i Caturmasja

Wszystko o wegetarianiźmie, zdrowiu, kuchni, itp.
kanhaiyalaldasa
Posty: 79
Rejestracja: czw sie 07, 2008 11:46 am

Zasady postów Ekadasi i Caturmasja

Post autor: kanhaiyalaldasa » pt sty 11, 2013 8:27 pm

Zbiór reguł i zasad dotyczących postów:

Zasada zakończenia postu Ekadasi


Jeśli przestrzegałeś całkowity post (bez przyjmowania wody), nie musisz kończyć go, przyjmując potrawy zawierające ziarna. Możesz spożyć caranamritę albo owoce. W przypadku, jeśli przestrzegłeś Ekadasi jedząc owoce, warzywa, itp., wtedy post powinien być zakończony następnego dnia poprzez przyjęcie ziaren w odpowiednio określonym czasie.

Maha-dvadasi jest przestrzegane tak jak Ekadasi.


Ekadasi

Jego istotą jest po prostu jeść prosto, raz albo dwa razy na dzień po to, by poświęcić jak najwięcej czasu jako możliwe na słuchaniu, intonowaniu i pamiętaniu Śri Śri Radha-Krsna. Nigdy nie jedz mięsa, ryb, jaj, cebuli, czosnku, marchwi, czerwonej soczewicy (masur dahl), zielonej soczewicy, grzybów lub produktów pochodnych.

Nieodpowiednie pożywienie na Ekadasi:
* Pomidory, bakłażany, kalafior, brokuły, papryka, buraki, bitter melon (karela), loki, parmal, toroi, kunli, drumsticks, bindi i kwiaty bananowca
* Groch, ciecierzyca, groch włoski i wszystkie typy fasoli, włączając w to produkty pochodne wykonane z fasoli (np:, papadams, tofu, ciasto sojowe)
* Wszystkie liściaste rośliny (np., szpinak, sałaty, kapusty) i liściaste zioła jak pietruszka, liście kolendry (methi), seler naciowy i liście curry.
* Ziarna (np, proso - kasza jaglana, jęczmień, skrobia, makaron, ryż, zboże, kuskus) i wszystkie typy mąki ziarno pochodnej i fasolo pochodnej (takich jak: mąka ryżowa, mąka z fasoli, ciecierzycy, mąka grochowa, urad dahl)
* Skrobia zbożowa lub z innych ziaren i produkty pochodne od nich lub zmieszany z tymi skrobiami, takie jak soda oczyszczona, proszek do pieczenia, pewne napoje bezalkoholowe z syropem kukurydzianym, custard – słodkim sosem, niektóre jogurty i puddingi (budynie), niektóre śmietanki i serki, niektóre słodycze oraz tapioki.
* Oleje tłoczone z ziaren (np., olej kukurydziany, olej musztardy, olej sezamu, olej rzepakowy, słonecznikowy, olej lniany, olej ryżowy) i produkty smażone na tych olejach (np., prażone orzeszki, chipsy ziemniaczane i inne smażone jedzenie i przekąski)
* Miód oraz słodycze zawierające skrobię.

Przyprawy używane na Ekadasi:

* czarny pieprz, świeży imbir, czysta sól i świeża kurkuma, wzięte z nowej i czystej paczki

Przyprawy nieużywane na Ekadasi:

* Hing (asofetidda - pol: czarcie łajno, smrodzieniec), nasiona sezamu, kminek, kozieradka, musztarda, tamarynda, koper, kardamon i gałka muszkatołowa oraz pochodne jak np: garham masala)

Pożywienie, które może być przyjmowane przez wszystkie dni w roku, włączając Ekadasi i Caturmasya:

* Wszystkie owoce (świeże i suszone), wszystkie orzechy i wszystkie oleje z orzechów
* Ziemniaki, dynia, ogórek, rzodkiewka, kabaczki, cytryna, awokado, oliwki, orzech kokosowy, gryka (kasza gryczana), wszystkie rodzaje cukru.
* Wszelkie produkty z czystego mleka (oprócz jogurtu podczas drugiego miesiąca Caturmasya i mleka podczas trzeciego miesiąca)

Dla sannyasinów, brahmacarinów i vanaprasthów: Golenie głowy i obcinanie paznokci wykonuje się podczas dni, w których jest pełnia księżyca

Caturmasya


Nieodpowiednie pożywienie podczas całego okresu czterech miesięcy Caturmasya:
* Bakłażany, pomidory, loki, parmal, urad dahl i miód

Poszczególne produkty spożywcze, które nie są odpowiednie podczas każdego z czterech miesięcy:

* Pierwszy miesiąc: Żadne liściaste rośliny, takie jak szpinak, wszystkie rodzaje sałat, wszystkie odmiany kapusty, jarmuż, liściaste zioła jak kolendra (methi), mięta, pietruszka, curry i starte na proch liściaste zioła i herbaty
* Drugiego miesiąca: Żadnych jogurtów (jeśli ktoś wymaga tego dla zdrowia, to może mieszać z wodą)
* Trzeciego miesiąca: Żadnego rodzaju mleka (jeśli jest wymagane, to może zostać zmieszane z kroplą soku cytrynowego)
* Czwartego miesiąca: Żadnego oleju z gorczycy (oleju musztardowego) lub ziaren sezamu

Purusottama Masa

Nieodpowiednie pożywienie podczas miesiąca Purussottama:

* Bakłażany, pomidory, loki, parmal, urad dahl, miód, olej z gorczycy albo nasiona sezamu
* Brahmacarini i sannyasini nie golą się.

Awatar użytkownika
TarunKryszna
Posty: 13
Rejestracja: sob sie 22, 2009 12:03 pm

Re: Zasady postów Ekadasi i Caturmasja

Post autor: TarunKryszna » sob sty 19, 2013 5:04 pm

kanhaiyalaldasa pisze:
Przyprawy używane na Ekadasi:

* czarny pieprz, świeży imbir, czysta sól i świeża kurkuma, wzięte z nowej i czystej paczki
Nie jestem pewny czy mielona kurkuma jest ekadasowa. Może być zmieszana z mąką aby się nie zlepiała w bryły.
Jest jeszcze kurkuma w formie korzenia do starcia. Wtedy jest pewność, że nie ma domieszki.

kanhaiyalaldasa
Posty: 79
Rejestracja: czw sie 07, 2008 11:46 am

Re: Zasady postów Ekadasi i Caturmasja

Post autor: kanhaiyalaldasa » pt wrz 19, 2014 10:54 pm

Czyli trzeba czytać skład :)

monia_2012
Posty: 3
Rejestracja: pn paź 06, 2014 12:40 pm

Re: Zasady postów Ekadasi i Caturmasja

Post autor: monia_2012 » czw paź 09, 2014 8:21 am

Jak we wszystkim

ODPOWIEDZ