Halawa
: ndz wrz 21, 2008 9:30 am
Dostalam od Jerrego na forum Gaura Bhakta przepis na halawe w syropie bananowym
Składniki:
1 szklankę kaszki manny
kostkę masła
bakalie (np rodzynki, orzechy)
Prażysz kaszkę na masełku na wolnym ogniu, aż zbrązowieje (w międzyczasie możesz zauważyć jak zmienia się konsystencja masy z suchej na wilgotną i znów na suchą) ciągle mieszając uważając by się nie przypaliła
dodajesz rodzynki i czekasz aż spuchną
następnie zalewasz te masę gorącym syropem (uwaga nastąpi wybuch
więc lepiej mieć garnek o wysokich ściankach by nie wyskoczyła nam z garnka
syrop:
2-3 szklanek wody
1 szklanka cukru
to stanowi bazę do róznego rodzaju smaków halawowych
można robić ją z karmelem, a bananami, lub innymi owocami.
podam przepis na bananową
cukier wanilinowy
banan
gotujesz wodę i wsypujesz go wrzącej wody cukier
w miedzyczasie rozdziamgujesz banana razem z cukrem wainilinowym gdy woda z cukrem się zagotuje wlewacz rozdziamganego banana do syropu i już
Konsystencja chalawy zależy od ilości wody. Halawa jest gotowa hdy każd ziarenko jest osobne a bakalie nie są oklejone kaszką.
Składniki:
1 szklankę kaszki manny
kostkę masła
bakalie (np rodzynki, orzechy)
Prażysz kaszkę na masełku na wolnym ogniu, aż zbrązowieje (w międzyczasie możesz zauważyć jak zmienia się konsystencja masy z suchej na wilgotną i znów na suchą) ciągle mieszając uważając by się nie przypaliła
dodajesz rodzynki i czekasz aż spuchną
następnie zalewasz te masę gorącym syropem (uwaga nastąpi wybuch
więc lepiej mieć garnek o wysokich ściankach by nie wyskoczyła nam z garnka
syrop:
2-3 szklanek wody
1 szklanka cukru
to stanowi bazę do róznego rodzaju smaków halawowych
można robić ją z karmelem, a bananami, lub innymi owocami.
podam przepis na bananową
cukier wanilinowy
banan
gotujesz wodę i wsypujesz go wrzącej wody cukier
w miedzyczasie rozdziamgujesz banana razem z cukrem wainilinowym gdy woda z cukrem się zagotuje wlewacz rozdziamganego banana do syropu i już
Konsystencja chalawy zależy od ilości wody. Halawa jest gotowa hdy każd ziarenko jest osobne a bakalie nie są oklejone kaszką.