Dostalam od Jerrego na forum Gaura Bhakta przepis na halawe w syropie bananowym
Składniki:
1 szklankę kaszki manny
kostkę masła
bakalie (np rodzynki, orzechy)
Prażysz kaszkę na masełku na wolnym ogniu, aż zbrązowieje (w międzyczasie możesz zauważyć jak zmienia się konsystencja masy z suchej na wilgotną i znów na suchą) ciągle mieszając uważając by się nie przypaliła
dodajesz rodzynki i czekasz aż spuchną
następnie zalewasz te masę gorącym syropem (uwaga nastąpi wybuch
więc lepiej mieć garnek o wysokich ściankach by nie wyskoczyła nam z garnka
syrop:
2-3 szklanek wody
1 szklanka cukru
to stanowi bazę do róznego rodzaju smaków halawowych
można robić ją z karmelem, a bananami, lub innymi owocami.
podam przepis na bananową
cukier wanilinowy
banan
gotujesz wodę i wsypujesz go wrzącej wody cukier
w miedzyczasie rozdziamgujesz banana razem z cukrem wainilinowym gdy woda z cukrem się zagotuje wlewacz rozdziamganego banana do syropu i już
Konsystencja chalawy zależy od ilości wody. Halawa jest gotowa hdy każd ziarenko jest osobne a bakalie nie są oklejone kaszką.
Halawa
Wszystko o wegetarianiźmie, zdrowiu, kuchni, itp.
Wróć do „Wegetarianizm, Ekadasi i Czaturmasja”
Przejdź do
- Forum Wisznuickie
- ↳ Zasady forum wisznuickiego
- ↳ Ogłoszenia admina
- ↳ Powitania
- Życie - Fora Publiczne
- ↳ Wydarzenia
- ↳ Pytania i odpowiedzi (FAQ)
- ↳ Sztuka i muzyka w bhakti
- ↳ Bazar - kupię/sprzedam/zamienię
- ↳ Wegetarianizm, Ekadasi i Czaturmasja
- Dyskusje - Fora Publiczne
- ↳ Dyskusje o Hari-Katha
- ↳ Dyskusje ogólne na różne tematy
- Teologia Wisznuicka - Fora Publiczne
- ↳ @ Korespondencja oficjalna @
- ↳ Teologia, doktryna i filozofia Wisznuizmu Bengalskiego
- ↳ Śrila Gurudewa
- ↳ Śrila Prabhupada
- ↳ Tłumaczenia
- ↳ Śpiewnik Śri Gaudiya Giti-Guccha
- ↳ Mantry
- ↳ Jaiva Dharma
- ↳ Być kontrolowanym przez miłość
- Nauka - fora publiczne
- ↳ Lingwistyka
- ↳ Luźne dyskusje o Słowianach, religiach rodzimych i o Wedach
- ↳ Odkrycia naukowe
- ↳ Archeologia
- ↳ Życie Sangi
- ↳ Sprawy organizacyjne
- ↳ Dyskusje o tłumaczeniach na j. polski
- ↳ Projekty